Rutherfille történelme

(…) 1679-ben alapította James Rolls saját birtokán. Mivel egy nemes család sarja volt, évi több ezer font jövedelemmel, maga a gyár felépítése és annak megnyitása nem okozott gondot. De ez 1684-re már nem volt elegendő. A gyár 5 év alatt nem hozott elegendő bevételt, így a csőd szélére került. Mr. Rolls-nak mihamarabb pénzhez kellett jutnia, vagy Rutherfille kapui örökre bezáródhatnak, és rengeteg ember lesz munkanélküli.
A feljegyzések szerint, Jason Bass, az akkori Growe gróf, ekkor avatkozott be és egy nagyobb összegformájában támogatta a gyár további működését. 1724-ben Rolls fia, Cameron veszi át a gyár irányítását. Az akkor már idősödő Mr. Bass, nem fiára, hanem pártfogoltjára, Raymond Claire-re bízza a gyár ügyeit. 1740-re az üzletvirágzásnak indul, úgy tűnik minden rendben lesz, az akkor már majdnem egy évszázada működő épület. Mind ez köszönhető, Miss. Linette Claire-nek, Raymond Claire húgának. A két testvér és Mr. Rolls együtt vezették a gyár működését. Nem kell mondani, mekkora port is kavart mind ez.
Sajnálatos módon, nem sokkal ezután Mr. Claire-t, kötelezettségei haza szólítják, London városába, így távozik Castel Come-ból, húgára és barátjára bízva minden ügyet.
1748-ban egy sajnálatos baleset folyamán, az akkor már Mrs. Linette Rolls életét veszti áldott állapotban. A tragédiát egyikük sem éli túl. Mr. Rolls elveszíti irányítási készségét feleséges és meg nem született gyermeke halálával, így a gyár vezetését, az egyik ott dolgozó főszakember, Joseph Fell veszi át. Későbbiekben hírt kapnak, Cameron Rolls haláláról, akinek középső fia örökli a Claire-ek részesedését, addig Joseph Fell egyedül irányított. 1760 –ra már, Mr. Fell és Dawson Clarie együtt próbálják, az ismét csőd szélén álló gyárat megmenteni.
A gyár legfőbb területe a fafeldolgozás és egyéb szakterület. Majdnem több mint 150 ember dolgozott itt, a mindössze pár száz fős faluból. A történelem során, ez az első fent maradt falusi gyár. Talán ennek köszönhette népszerűtlenségét, de a falu ellátása, mind ezek ellenére is tökéletes volt. Az ekkor még nagyon fiatal, mindössze 19 esztendős ifjú gróf, ide-oda utazgat Castel Come és London között.   
Rengeteg nemzedéket ölelt körül eme gyár megalapításától, egészen mostanáig. Viszont, mind ez 1815-ben, a napóleoni háborúk során oda veszett. A gyárról, további információ nem szivárgott ki. Az utolsó ismert vezetők, Edward Fell és Waterlo-nál életétt vesztett, Layton Claire.
Sok megválaszolatlan kérdés forog, és eme sorok írója, biztosítja olvasóit, ki fogja deríteni, hogyan is sikerült Rutherfille-nek, ennyi mindent túl élni, hisz fa feldolgozás nem elégendő erre… (…)

Daily Life News
4. szám
1851. február

Írta: Hennre Klek 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése